dimecres, 8 d’octubre del 2008

guifi.net wifi

Si l'altre dia parlava dels problemes amb l'ajuntament amb el wifi, on les notícies donaven entendre que el wifi lliure no era legal. no s'ha fet esperar una anunci de la fundació guifi que us cito. Una de les solucions tal com em va comentar un vei de Fornells és crear el guifi.net aquí.

Sobre les resolucions de sanció que ha emès la CMT a alguns Ajuntaments Gironins i el tractament que se'n ha fet en alguns mitjans de Comunicació, on es fan afirmacions tan desafortunades com per exemple "multats per oferir wi-fi als veïns" o "si volen crear una xarxa oberta, els consistoris s'han de constituir com a operadors de telefonia", des de la Fundació per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net es considera oportú fer aquest comunicat:
Manifestar que llegint les resolucions es desprèn clarament que cap dels Ajuntaments sancionats feien xarxa oberta (2), i que en canvi, havien promogut operadors privats en el seus municipis, i per tant no tenen ni han tingut mai cap relació amb el que es fa a guifi.net (1), i que el que ha motivat la resolució de procés sancionador és per un defecte de forma i no pas per una prohibició.


Lamentar que la CMT, en el que considerem un excés de zel en l'aplicació de la normativa vigent, prengui aquesta actitud sancionadora contra Ajuntaments de pobles petits i amb dificultats per a l'accés a l'ample de banda. Recordar que la funció reguladora que li és encomanada és per damunt de tot la de vetllar i facilitar la normalitat en el desplegament de les Telecomunicacions, que la Comisió Europea en reiterades ocasions adverteix en els darrers anys als Estats i als seus Organismes Reguladors (ANR) la seva obligació de treballar i adequar les normatives en aquest sentit, prenent especial cura amb qui té dificultats i insuficiències, i d'actuacions com aquesta pot resultar-ne un incompliment de la funció principal que se li encomana al causar confusió, crear la sensació d'intervencionisme discriminatori en l'àmbit de les Telecomunicacions en defensa de determinats sectors, i amb això causar intimidació als qui volen treballar per portar xarxa oberta arreu o hi volen donar suport, forçant-nos a emetre comunicats com aquest i a estar contínuament donant explicacions que fa temps que haurien de ser ja del tot innecessàries. Del rigor en l'aplicació d'una norma no en pot resultar l'efecte contrari al que persegueix la llei, com per exemple, i no només, la directiva Europea 2002/20/CE. El tractament informatiu que causen aquestes resolucions n'és un exemple claríssim i era de preveure que això passaría, perquè ja ha passat moltes altres vegades.
Oferim des de la fundació guifi.net el nostre suport i solidaritat als Ajuntaments sancionats, creiem que sancionar als Ajuntaments és inapropiat, en qualsevol cas qui ha de ser sancionat és l'operador comercial que es feia càrrec de l'explotació de la xarxa i no ha fet la notificació corresponent, però no pas a un Ajuntament que actua de bona fe i no te cap ànim de constituïr-se formalment en operador, com a molt ha estat mal assessorat, i encara menys un Ajuntament de poble petit, rural, amb dificultats a l'accés a l'ample de banda, escassos recursos, i a requeriment de denúncies anònimes que segurament tenen la doble intenció de més que no pas fer complir la normativa vigent, treure rendiment de causar situacions de confusió com la que ens ocupa i amb això, perjudicar injutstament a tercers al propiciar un abús de dret o un frau de llei.Els animem a reconvertir les seves xarxes a un format obert, i a que no defalleixin en la seva determinació a proporcionar ample de banda als seus vilatans.
Demanar als responsables polítics que, en la seva qualitat de representants legítims dels ciutadans, en lloc de lamentar-se resignadament quan es produeixen aquestes situacions tan absurdes i desagradables, procurin fer les coses bé i treballin activament per resoldre definitivament aquestes situacions. Recordar-los que encara que representin corporacions locals petites, hi ha organismes supramunicipals a qui hem d'exigir que treballin amb eficàcia, i proporcionant un marc normatiu i la seguretat jurídica necessària per facilitat l'accés a l'ample de banda a tothom i de forma justa.
Constatar, un cop més, que el model de franquícia municipal o operador privat que moltes vegades s'ha promogut des d'alguns sectors de les administracions públiques, no és cap garantia ni de fer les coses ben fetes, ni de sostenibilitat en el projecte, ni evidentment tampoc de compliment de la normativa vigent, mes aviat al contrari, sovint en resulten exemples d'importants despeses mal aprofitades, un servei deficient i amb poc compromís, i pràctiques que no son cap exemple d'un bon ús compartit de l'espectre radioelèctric sense llicència. En canvi, un model de xarxa oberta com el de guifi.net ofereix moltíssimes més garanties en tots aquests sentits: Tenim milers de quilòmetres de xarxa, amb presència en centenars de municipis, connectant molts més ciutadans que no pas cap d'aquests "operadors municipals" que promouen xarxes privades, i el model de xarxa oberta es complementa molt bé amb la cooperació i col·laboració dels Ajuntaments.
Exigir als mitjans de comunicació que quan es fan ressò d'aquesta mena d'informacions, procurin contrastar bé les informacions, conèixer bé la naturalesa de la sanció i del fet informatiu, explicar-ho bé, evitant confusions i abstenir-se d'extreure conclusions, generalitzant-les o fent-les extensives als qui fem xarxa en format obert, no hi tenim res a veure, i precisament ens caracteritzem per fer tots els esforços possibles al nostre abast per fer les coses ben fetes i legalment. Amb aquestes tractaments informatius estan perjudicant a tercers i per tant ens reservem el dret a exigir-los una rectificació.
Alguna cosa no funciona bé quan quotidianament els operadors reben ajuts i contractes per part de les administracions, sovint amb quantitats multimilionàries, per tal de que facin les seves operacions i sense que les administracions i Ajuntaments que els hi proporcionen aquests ajuts hagin de fer cap "notificació", i simultàniament es crea la paranoia de que Ajuntaments petits han de constituïr-se com a operadors per fer inversions de pocs mils d'euros perquè algú posi algun punt d'accés wi-fi en el seu municipi. Cal que ens preguntem a qui i què beneficia tot això.
La Fundació estarà sempre a disposició de donar suport i defensar fins a on calgui a tothom qui vulgui fer xarxa en format obert, incloent com no pot ser d'altra manera als Ajuntaments, però també a les persones, empreses i qualsevol altra institució. Estem convençuts de la nostra legitimació, ens esforcem per fer-ho d'acord amb les normatives vigents i amb el seu esperit, amb el convenciment de que la xarxa oberta és la forma més respectuosa amb la igualtat d'oportunitats, amb més benefici social, crea un ecosistema econòmic sostenible i respectuós per al territori, i tot això és pot contrastar àmpliament a través de la experiència que s'ha anat desenvolupant durant anys fent xarxa oberta.
(1) Sobre guifi.net:
A guifi.net és fa xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral que s'estén amb el tram que incorpora cada participant al conectar-s'hi.Oberta perquè tothom hi és convidat a participar. Sense discriminacions ni secrets, tothom pot conèixer com funciona i millorar-la.Lliure perquè no hi ha un propietari que imposa les seves condicions. Permet comunicar-se amb els altres membres de la xarxa i escollir com accedir a internet.Neutral perquè l'acord d'interconnexió és entre iguals i afecta només a la xarxa i no pas als continguts que hi circulen.
(2) Resolucions Sancionadores de la CMT:
Bordils
Espinelves
Quart
Fornells de la Selva
Campllong
Ramon RocaPresident de la Fundació per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net
Si voleu contactar o demanar més informació escriviu un correu electrònic a: fundacio (arroba) guifi.net

Font de guifi.net